shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00 KM
View Cart Check Out

NK Vitez | 1947

Budi Vitez

Monografija NK Vitez

Šezdeset i šest godina života i rada Nogometnog kluba Vitez, najstarijeg, najmasovnijeg i najpopularnijeg sportskog kolektiva u Vitezu, staviti u jedan „okvir“, monografiju, vrlo je odgovoran i težak zadatak. No, nakon dugog i mukotrpnog rada u prikupljanju podataka, dokumenata, fotografija, sportskih izvoda, uspjeha i neuspjeha, posrtaja i dizanja, prikupljanja imena nogometaša, stručnih radnika, članova uprava, donatora, financijera, sponzora, sjećanja i slično, evo, poštovani ljubitelji nogometa i poštovatelji i navijači, Monografija je pred vama.

Moramo naglasiti, sada kad je Monografija gotova, bilo je krajnje vrijeme za izradu ovog za NK „Vitez“, za viteški sport uopće, pa i za povijest ovoga grada, kapitalnog djela, nadajući se kako takva konstatacija nije pretenciozna. Jer, vrijeme prolazi, sjećanja blijede, živućih svjedoka je sve manje, a dokumenata uglavnom nema. Ako ih je i bilo, do njih je bilo teško, ponekad i nemoguće doći. To se posebno odnosi na prvih petnaestak godina života i rada ovog, u svim segmentima, uglednog i uspješnog sportskog kolektiva.

Na žalost, da sve u prikupljanju građe za monografiju bude još teže i kompliciranije, treba znati, naglasiti i podsjetiti, da su u ratnom vihoru izgorjele klupske prostorije i u njima cjelokupna dokumentacija, fotografije, pokali, uspomene…! U takvim okolnostima, s vrlo oskudnim materijalom, praviti i napraviti monografiju, pravi je podvig, slobodno možemo reći, a ne bježeći, na taj način, od mogućih propusta, manjkavosti ili bilo kojih drugih previda autora. Upravo zato i molimo sve vas koji ovu knjigu budete čitali da ne budete (pre)strogi kritičari, ili pak da, kao olakšavajuću okolnost, uzmete u obzir poteškoće s kojima smo se susretali u izradi ove knjige.

Naravno, veliku pomoć u izradi monografije NK „Vitez“ imali smo u zabilješkama i novinarskim tekstovima dugogodišnjeg novinara Joze Bilića. Uz to, ovaj po rođenju Drnišanin, a po radu, djelovanju i djelima iskazivanoj ljubavi prema ovome gradu i NK „Vitezu“, najrođenijem Vitežaninu, bio je i jedan od najistaknutijih članova ovoga kluba – tajnik, član Uprave, predsjednik! Veliku pomoć pružili su nam i mnogi bivši nogometaši, stručni radnici, članovi upravljačkih struktura Kluba, a prije svih Vlado Mišković, Fahrudin Trako, Ivica Ćivo Pranjković, Marinko Đango Biljuš, Slavko Garić, Ermedin Gerina, Ivica Skopljak, Mijo Ružić, Veseljko Petrović…!

Sa žaljenjem moramo konstatirati da je poslijeratna dokumentacija manjkava, ili je čak uopće i nema. Riječ je o onim osnovnim dokumentima i podacima o radu i životu kluba – rang natjecanja, tablica na kraju natjecateljske sezone, pionira, kadeta, juniora i seniora, imena stručnih radnika, članova upravljačkih struktura, prijavljeni (licencirani) igrači za svaku sezonu, odlasci i dolasci igrača, najbolji strijelci, nastupi igrača u županijskim, federalnim i državnim selekcijama i slično! Na sreću, većinu iznesenog u ovoj knjizi iz tog perioda našli smo u publikacijama „Lašvanski ljetopis“ u kojima su, neovisno od Kluba, takvi podaci, ili bar dio njih, vrijedno bilježeni i tako sačuvani za povijest NK „Viteza“. Takvi propusti ipak se ne bi smjeli ubuduće događati.

Svejedno, uvjereni smo da smo ovom knjigom uspjeli sačuvati dio nogometne povijesti Viteza koja bi vjerojatno za koju godinu potpuno, možda i nepovratno izblijedjela. Obzirom da NK „Vitez“ u ovoj 2013. godini ulazi u najviši rang nogometnog natjecanja u Bosni i Hercegovini, ova knjiga o povijesti nogometa u Vitezu dolazi u pravo vrijeme kao još jedan zasluženi poklon našem gradu, našem klubu i svima koji u Vitezu vole nogomet.

Leave a Reply